Dalahästen och DB Bygg AB

Grannas Anders Olsson(1896– 1944) var äldst av nio syskon och tidens fattigdom krävde att han redan som barn bidrog till familjens försörjning. 1922 grundade han företaget i fädernegårdens bagarstuga. Han tillverkade även nystkronor, vävstolar, vävredskap och gardinstänger. Men Grannas Anders var företagsam och idérik och snart skulle tillverkningen komma att inriktas helt på dalahästar. Han gjorde mallar till hästar i olika storlekar och köpte en bandsåg. Sågen hade från början ingen motor, det var småsyskonen och andra ungdomar från byn som turades om att dra sågen för hand. Mallarna använde han till att rita upp konturen av hästen på lämpligt virke och kontursåga ämnen för täljning. På så sätt fick varje häst sin bestämda grundform och storlek. Världsutställningen 1939 i New York innebar ett stort genombrott för dalahästen som Sveriges symbol, och leveranserna till souvenirbutiken på New York World Fair innebar ett klart uppsving för företaget. En fjärdedel av hela årsproduktionen skickades till världsutställningen i Amerika.

Text: Jan Thuresson

Vi tycker att Dalahästens historia och tillkomst speglar vårt bolag på ett bra sätt. Vi är stolta hantverkare från Dalarna som driver ett modernt byggföretag sedan 1987, uppfostrade i gamla hantverkstraditioner som också utgör vår värdegrund. Det är därför vi tycker att vi förtjänar att kalla oss byggspecialister utan att skryta, vi skapar värden och bygger för framtiden. Vår främsta styrka är att vi jobbar i en lösningsorienterad organisation där vår princip är att aldrig tacka nej till ett projekt, vi ser möjligheter istället för problem.

Idag är vi ca 50 anställda, varav 8 st tjänstemän. Större delen av vår verksamhet kommer från avtal med de största kommunerna i Dalarna. Men vi anser att Bergslagen är vårt geografiska hemmaområde. För att du som kund förhoppningsvis skall hitta rätt så har vi delat in våra tjänster i tre verksamhetsområden.

  • Entreprenader
  • Stat & Kommun, serviceavtal
  • Privata fastighetsägare